návrat-nenávrat do práce po RD

30.11.2012

Ahoj holky, vždy mi tady někdo poradil, tak jdu opět poprosit o radu a vaše zkušenosti.
Měla jsem zvolenou RD na dva roky, ale potom jsem si jí prodloužila do 2,5roku věku dcery.Takže v lednu bych se měla vrátit do práce. Pracovala jsem jako vedoucí v obchodě, který ovšem převzala jiná firma. Všechny prodejny i s centrálou a zaměstnanci.
Volám tedy na personální odd a potom nové manažerce a bylo mi celkem odměřeně řečeno, že pro mě místo nemá a když tak možná na jiné prodejně a jen na poloviční úvazek.Příští týden se mi ozve. Ríkám si, že se mi to snad jenom zdá.
Kratší úvazek by mi nevadil, ale ve stejné pracovní pozici, za přiměřený plat. Nechci skončit někde na prodejně v pokladně jako pomocná síla.
Vím na co mám nárok, ale nevím,jak toho docílit, abych jim nepodepsala nevýhodnou novou smlouvu a nakonec stejně skončila bez práce a navíc bez odstupného.
Četla jsem, že do 3let věku dítěte mne oni nemůžou propustit. Jejich organizační změny mne nemusí zajímat a mám nastoupit zpět na své místo za svůj plat. V opačném případě mám nárok na 2měsiční výpovědní lhůtu/pokud pro mne nemají místo, tak můžu být doma, brát plat a lhůta běží/ a 3 měsíční odstupné.
Jak toho ale docílit? Mám si najmout právníka nebo stačí jít pro radu na úřed práce nebo sociální odbor.
Co by jste to udělali vy? Moc děkuji všem, kdo to dočetl až do konce. Mám toho plnou hlavu.... Simona

Pokud se budete chtít vrátit do práce po RD do třech let věku dítěte,tak máte nárok na vše, co je uvedené ve vaši pracovní smlouvě. Pozice, místo výkonu i plat.
Vše ostatní pouze s vašim souhlasem nebo po dohodě.
Píšu to ,ať víte co jsem zjistila.
Ještě to ale pro mne neskončilo. Čekám na info z centrály. Koncem roku firma zaniká a nová firma pro mne místo nemá.

In reply to by simonka73

Mám jednu známou na inspekt. práce a ta mi dokonce řekla, což jsem nikdy neslyšela, že jestli zam-el nemá pro Vás práci dle prac. smlouvy, tak Vám po dobu 21 dnů může přidělovat jakoukoliv poráci. Takže na to si dát asi také pozor.

na původní pracovní pozici a pokud pro tebe tuto pozici nemají, ať ti dají výpověď pro nadbytečnost a s tím souvisejích 5 platů, popř. ty dva měsíce odpracuješ na náhradní pozici a dostaneš 3 měsíční odstupné.
Pamatuj si, že nejde o "dohodu" - musí ti dát řádnou výpověď pro nadbytečnost.
Půjdeš-li na nižší úvazek, pak se ti také snižuje plat v poměru s počtem odpracovaných hodin a tedy i případné odstupné.
Velmi dobře si přečti případnou novou smlouvu - zda ti tam např. nevložili novou zkušební dobu apod.
Pokud bys s tím chtěla nějak pomoci - ozvi se do pošty, jsem personalistka. Sociální odbor ani ÚP ti extra nepomohou. Právník, v případě, že jim nebudeš podepisovat nic jiného než výpověď s vyjmenovaným odstupným, je zbytečný.
Ale samozřejmě si jej najmout můžeš...

In reply to by Elishka

Moc děkuji za cenné rady. Určitě se ještě ozvu. Jenom nerozumím, co znamená náhradní pozice. Pokud dostanu 2 měsíční výpovědní lhůtu pro nadbytečnost, tak pracovat u nich na jiné pozici nebude znamenat, že pro mne práci mají?
Snad jsem to napsala srozumitelně. Moc děkuji.

In reply to by simonka73

že by tě dočasně přeřadili na jinou práci - třeba z vedoucí provozovny na recepci apod. Nebo je také možné se domluvit, že nebudeš po dobu výpovědní lhůty docházet do práce (pokud spolu tedy nepodepíšete rovnou dohodu s odstupným 5 platů), ale chce to mít jasně potvrzené na papíře.
To jsem ani nechtěla zmiňovat, ať tě nezahltím různými možnými postupy, ale je tu prostě několik možností.
Hlavně se nenechat zatlačit do kouta. Cokoliv ti navrhnou, žádej, ať ti to pošlou písemně, že to zkonzultuješ s právníkem (že to nebude pravda, je věc druhá, ale dají si sakra pozor, co písemně vypustí ven, popř. by to byl velmi dobrý důkazný materiál pro případ, že by ses pro neférový postup dané firmy rozhodla podat stížnost na Inspektorát práce). V klidu si to pak doma přečti, popř. mi to pošli (třeba se zamazáním osobních údajů - do toho mi nic není).

In reply to by Elishka

Ano přesně jak píšeš a nebo bude-li si jistá, že ji opravdu zam-el nenabídne pozici dle smlouvy, tak může zkusit na dohodu vydřít 4 platy i tak by jim ten jeden ušetřila...ale jak jsem již psala u nás v holdingu mě i ty 4 platy stály více než dost nervů.

tak tohle jsem zrovna čerstvě řešila s firmou. Dnes jsem si byla podepsat dohodu, která se tedy dohadovala téměř 2 dny a mě to stálo moc nervů :( UP ani inspektorát práce ti neporadí více než kdokoliv tady odsud a největší tíha bude stejně na tobě. Do hlavy zam-ele nevidíš a není moc dobré, si je v tomto rozházet(znají spoustu kliček). Za naší spol stojí stádo právníků, které přímo spadají jako zam-ci pod celý holding, pod kterým jsem pracovala i já. Nakonec jsem získala to, co jsem požadovala, ale ani nemám z toho všeho radost :( Uměla jsem všechny zákony zpaměti, dokonce i na inspekt. práce mi řekli, že už ani nevědí, jak lépe mi poradit a budu-li se chtít soudit, že je to běh na dlouhou trať a ještě k tomu to chce více než dost nervů :( to mě dost odradilo. Zavolala jsem do formy, že se chci domluvit v klidu a odejít v dobrém, ale...řekla jsem jim, proč je pro ně výhodnější dát mi více...zavolali za 2 hoď, že přistupují na mé podmínky a bylo to...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Určitě se zajdu poradit. Zatím aspoň na úřad práce. Kam půjdeš ty, za právníkem?

na sve konkretni misto ams narok pouz po dobu materske cili 6 mesicu po porod 3 roky ti musi drzet misto ve firme a to kdekoliv ale na stejne urovni

In reply to by simonka73

No asi tak musí ti držet místo ve firmě, ale to místo může být třeba jen prodavačka, doplňovačka, uklízečka.... vedoucí pozici ti už prostě nedrží.... tu drží jen těch 6měs....
Takže vlastně není co řešit....

In reply to by simonka73

Aha oni ti nemůžou snížit plat? To jsem nevěděla... Mně to udělali tak, že jsem měla domluvený nástup od září (dcerka je květnová), ale bohužel jen ústně a oni mi za ničeho nic řekli, že musím nastoupit hned v květnu (školku jsme měli od září a hlídání nemám) a musela bych i na noční a to jsem také před tím nechodila jen na den....
Takže jsem prostě odešla dohodou :-(

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky