Gynekologická poradna ve 21+3 bez "velkého" ultrazvuku

26.07.2011

Ahoj těhulky, do teď jsem si jen četla Vaše příspěvky a nyní bych potřebovala znát Váš názor. Včera jsem byla u svého gynekologa (na minulé poradně jsem se ho ptala, jestli mi příště bude dělat tento ultrazvuk, kdy mimíska důkladně přeměří a odpověděl mi, že ano, všechno přeměříme, podíváme se) a sice mi dělal ultrazvuk, ale pouze změřil tělíčko, hlavičku, pohlaví stále není jisté, prý to tipuje na holčičku, ale to už od 12. tt a teď tam toho nebylo moc vidět, takže jsem na čem jsem byla.:( Po včerejší kontrole mi je jasné, že mi žádný "velký" ultrazvuk nědělal, přestože by měl nebo mě měl poslat aspoň na jiné pracoviště, kde na to mají vybavení. Poraďte, co mám dělat? Obvolávala jsem soukromé zařízení po Praze a do Podolí mne vezmou 23+3tt. Přestávám k němu mít důvěru, když to takhle fláká, je tu nějaká těhulka, která tento ultrazvuk taky neabsolvovala?
Díky za Vaše názory.
Pavlína

No hele, já už mám dvojí zkušenost (2,5 letý Matěj a jsem 29+6tt). Takže si troufám říci, že tento UTZ by měl být tedy podrobný a měl by být prováděný na kvalitním přístroji a hlavně vyškoleným sonografistou.
U mě tento UTZ trval vždy min. 20 min a hlavně dr. kromě měření všech možných délek a obvodů, odhadované váhy sledovala hlavně přítomnost orgánů, jejich uložení, velikost, apod. Např. měřila mozkové komory. Dále se zaměřila na srdíčko a tam fakt změřila různé rozměry a pak si přepla zobrazení a sledovala průtoky krve tělíčkem, jestli jsou všechny hlavní žíly a tepny OK a krev proudí, jak má. Dále pak samozřejmě zkontrolovala prcka obecně - zda má všechny končetiny, není rozštěp, atd.
Mě na tyto speciální UTZ posílá můj dr., ne že by neměl kvalitní přístroj, ale asi není vyškolený sonografista, je to gynekolog - porodník. No jsem ráda za jeho přístup. Teď jsem byla v Podolí a prvně v Gestu (teď už to tam nedělají).
Takže já být na Tvém místě, šla bych do Podolí. No a u svého dr. se neboj na cokoli ptát a kdybys nebyla spokojená s jeho přístupem, tak bych měnila. Vždyť ta důvěra je hrozně důležitá.

Lištička Kačka + Matýsek + mimi v bříšku

In reply to by Lištička

Děkuju za informace, mám kamarádku, která má 1,5 roku mímo a teď švagrovou s měsíčním prckem a říkaly přesně to, co ty, tak proto jsem začala vyšilovat, že se mi to vyšetření nezdálo.. Do Podolí jdu na 100%.:) Díky;)

Myslím že ti rozumím... Taky jsem si představovala pod "velkým utz" zdlouhavé vyšetření a měření, ale byla to bleskovka skoro stejně rychlá jako u všech ostatních prohlídek. Sice mě poslal k jinému dr, ale přišlo mi že tam bylo ještě horší vybavení než u mého dr. Ono jde fakt jen o to přeměření tělíčka jak píšeš, mrknutí na některé orgány a to je skoro vše, moc se to neliší od ostatních vyšetření. Čtením diskuzí tady na netu jsem taky měla dojem, že ten můj dr. to narozdíl od ostatních fláká a že ostatní popisují kolik toho absolvovali, různé názvy vyšetření nebo odběrů, ale nakonec to není žádná sláva - jen změří a to je vše...
Jo a s tím pohlavím - někdy to hold opravdu není vidět... miminko ho zakryje. A třeba ten můj dr. by ho ani neviděl přes jeho utz.

In reply to by Luci80.1

:))) Přesně jak říkáš, téměř totožné s ostatníma návštěvama, pouze s tím rozdílem, že si pod nosem řekl ty dva rozměry a bylo hotovo.. asi se budu muset uklidnit tím, že je prostě takovej, že když nic neříká, tak že je všechno v pohodě.:) No jo, internet to je mor, hlavu mám zahlcenou plodovou vodou, takže místo práce čtu různé diskuze a moc nad tím přemýšlím.:))
Přesto jsem rozhodnutá do toho Podolí za 14 dnů jít, za těch necelých 800,- mi to rozhodně stojí.:)

ahoj, tak u prvního dítěte jsem měla "jen" 3 ultrazvuky. Ve 13tt ve 20tt a ve 30tt. Moje gynekoložka neměla ultrazvuk a tak jsem chodila na ultrazvuk k jinému lékaři. Všechny 3 ultrazvuky jsem tedy měla u stejného lékaře a nikam jinam jsem nešla. Měl dost kvalitní ultrazvuk :-). V tom 20tt trval ultrazvuk vcelku dolouho a dítě důkladně přeměřil a prohlédl orgány. Netrval ale tak dlouho jako jsem zažila ultrazvuk v Genetu a hlavně jsem neviděla proudit krev a tak krásně tlouct srdíčko. Prostě přecejen kvalita byla horší než tu co jsem zažila o 3 roky později.
U druhého těhu jsem chodila do té samé ordinace jen s tou změnou že onu doktorku /výbornou doktorku musim podotknout/nahradila jiná. Původní doktorka šla do důchodu a nyní ordinuje jen pátky. Takže jsem přešla k její dlouholeté kolegini. Ta pořídila ultrazvuk a tak jsem měla za celé těhu 5 ultrazvuků. U mé gynekoložky jsem prošla 4 ultrazvukama. Na ultrazvuk tzv. velký jsem šla do specializovaného centra Genet Praha.
Pokud tvůj lékař má kvalitní ultrazvuk, tak bych se neznervózňovala. Je pravda že v Genetu trval ultrazvuk cca 20minut. Doktorka změřila všechny kosti-důležité, prohlédla mozek a změřila, prohlédla srdce a shlédla zda správně funguje, prohlédla moč. měchýř, ledviny apod..prostě všechny vnitřní orgány. Změřila množství plodové vody atd...Ultrazvuk byl opravdu velice důkladný. Netušim zda tvůj lékař toto vše mohl udělat u sebe. Pokud ano, tak bych to dál neřešila. Pokud si myslíš že vyšetření nebylo dostatečné, tak se můžeš objednat na další. Netušim zda ti vše bude hradit pojišťovna....

In reply to by JaMiOn

Ahoj, já si na něj nemůžu stěžovat v tom, že při každé návštěvě se podíval aspoň na srdíčko, jestli bije a zkoušel hledat něco mezi nožkama.:))) Ale o té včerejší prohlídce jsem měla jiný představy a krom dvou meření (délka tělíčka a hlavičky) jsem nepoznala změnu oproti minulé návštěvě.. V té šedé změti nevím, jestli viděl nějaké vnitřní orgány, u ničeho se nezastavoval a nic nekomentoval.:( Proto mám takové pochybnosti.. Už jsem se objednala do Podolí (v Genetu mají bohužel plno, a já ještě nemám moc času na čekání) a samozřejmě jsem počítala s tím, že si to zaplatím, to je to nejmenší, jen chci mít jistotu a ta mi teď nějak chybí.:(

In reply to by Pajina83

tak to věřim že ti chybí jistota. To co dělal je klasický ultrazvuk. No mě místo ultrazvuku doktorka miminko poslouchala-při běžné poradně. Takže srdíčko jsem slyšela taky :-). Uvidíš že bude všechno v pořádku. Ale jistota je důležitá :-)

tak já nevím,jak jsi zjistila,že to nebyl genetický ultrazvuk?Mimi přeměřil a určitě zkontroloval srdíčko i mozek podle toho co píšeš?Můj gynekolog si také dělá genetické sono sám,záleží na zkušenosti lékaře a kvalitě přístroje,ne každý gynekolog někam posílá :) Já vím,že můj gynekolog dělá i genetická sona ostatním rodičkám na ambulanci v nemocnici,kam se posílají rodičky,jejichž gynekologové nemají patřičný přístroj :) takže jsem byla v klidu a věděla jsem,že patří mezi nejlepší :) To,že tě nikam jinam neposlal neznamená,že to odfláknul :) to že nebylo vidět pohlaví,za to nemůže,někomu se prostě mimi schovává :)

In reply to by lucininenka

Mám za to, že na tomhle utrazvuku by měl projet celé tělíčko, jestli má obě nohy, ruce a i vnitřní orgány jako ledviny, močový měchýř a tak (kamarádce takhle přišli na špatný ledviny), ale mě nic takovýho nedělal.:( Vyfotil tělíčko, změřil, vyfotil hlavu, změřil (ani nevím, jestli se koukal na mozek) a bylo hotovo. To, že není vidět pohlaví, tak za to mu vinu samozřejmě nedávám, i když jsem napnutá a minule mi říkal, že to teď už bude dobře vidět.:) Ale když čtu na netu různý zprávy od tehulek, jak se jim na tomto ultrazvuku věnovali a co všechno zjistili, tak mi přijde, že toho vím prostě málo.:( Hormóny začínaj pracovat a ze mě se stává hysterka.:(((( Proto jsem chtěla vědět, jak jste na tom vy.;)

In reply to by Pajina83

tak to jsi se měla ale zeptat,jestli to dělal nebo ne :) mě to třeba dělal-ale bez komentáře,jen pak řekl,že je vše v pořádku,bez vady a mimi odpovídá danému týdnu :) třeba u tebe nezjistil žádné vady a tudíž ti neměl co sdělit :) problém v komunikaci-pokuď si něčím nejsem jistá,tak se prostě zeptám :) to že má dvě nohy a ruce sna duž ví dávno-jestli ne,tak to je pak špatné :) ale je to o komunikaci,on o genetickém ultrazvuku prostě musí mít záznam,je to povinné,takže se určitě jen tak na to nevyflákne.kdyby něco,tak je to na žalobu a to si nedovolí :) jestli to teda není úplnej vůl :)

In reply to by lucininenka

Jooo, to já vím, že tam u něj sedím jak pecka, čekám na každý dobrý slovo a mám hlavu úplně vymletou.:((( a když odejdu, tak mě napadá takových věcí... Budu doufat, že i když v tom fofru a hledání jsem nepostřehla, že by nějak zkoumal vnitřní orgány, tak snad má za ty léta praxe zkušené oko a všechno to viděl, jen prostě těma dobrýma zprávama a komentáři šetří.. Ptala jsem se ho, jestli to zatím vypadá, že je všechno v pořádku a on mi jen odpověděl, ano, zatím to vypadá, že je všechno v pořádku.. Díky!:)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka