Přidat komentář

Kornout (Schultüte nebo Zuckertüte) v první den školy je původně saská tradice, posléze rozšířená do celého Německa a pohraničí.
Dětem se vyprávělo, že na stromě zvaném kornoutovník v zahradě pana učitele rostou cukrové kornouty a když jsou dost velké, tak je čas jít do školy. Dodnes v některých spolkových zemích dostávají děti ty kornouty ze stromu, třeba v parku při školní slavnosti na přivítání od pana učitele. A buď jim je připraví škola všem stejný, nebo je rodiče přinesou potají do školy a učitel zavěsí.
V jiných spolkových zemích je dostanou od rodičů ráno a přivlečou do školy kde si je rozbalej nebo nerozbalej, to závisí na škole. Někdy je tahají i na mši před zahájením školy a kněz jim požehná.

Kornout symbolizuje školní zralost dítěte. Základ toho byl zvyk v židovských komunitách v Německu dávat dětem v den, kdy dosáhly zralosti na studium Tóry sladké pečivo ve tvaru písmen, jako upomenutí slov žalmu: Dein Wort ist in meinem Munde süßer als Honig (tvoje slovo je v mých ústech sladší než med).

Takže je vidět, že tradice jsou vždy tradice někoho jiného, od koho je převezmeme a stačí několik století, abychom měli pocit, že to jsou ty naše pravé, původní tradice. ;)

Kliknutím vložíte smajlíky:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka