Jak na čokoládu !!!!!
Ahojda holky, mám takový dotázek.Chtěla jsem malému upéct čokoládový dort. Koupila jsem čokoládu na vaření přidala trochu másla a mléka a polila tím ten dort. Sice mi ztuhla ale byla tak strašně nevzhledná a na kraje mi to nedalo. Jak udělat pořádnou čokoládu a hlavně jaký fígl je na polévání čokoládou,aby byla krásně hladká a i po stranách? Je lepší ji dělat z čokolády nebo kakaa? Je tu nějaká maminka, která peče dorty, co mi může poradit prosím? Díky moc:-)
In reply to Nás čokoládovou polevu ještě by Ei.lin
Já rozpouštím čokoládu na polevy ve smetaně ke šlehání a žádný tuk už nepřidávám.
100% tuk a jestli máš mřížku, stačí z trouby a podložit ji Aby ti čokoláda stéklala. Naběračkou nabereš poliješ na vrhu a stíráš nožem (nejlépe cukrářský, hladkou stranou).
já přidávám do čokolády na vaření kousek 100% tuku (Ina, Kosmos atd. přímo na obalu těchto tuků píšou, že se hodí na polevy). při krájení namáčím nůž do horké vody, utřu a krájím, aby čokoláda nepopraskala. našla jsem tohle: http://recepty.vareni.cz/cokoladova-poleva/ jinak já tuk dávám od oka. nesmí ho tam být moc, lepší míň, než víc :a:
In reply to já přidávám do čokolády na by lolka
Zkusím koupit ten tuk, díky za radu:-)
ahoj, dělám čoko mám do z netu a vyhovuje mi to
200g čoko na vaření (kupuju orion), 6 lžic vody, cca 1 lžíce másla - do vodní lázně dáme rozpustit čokoládu s vodou, jakmile je rozpuštěná, přidáme máslo. necháme rozpustit. pak tam paní dává ještě 3 lžíce 30% šlehačky, ale mě se to s ní zdá až moc hutný, tak jí nedávám. ale jestli jí tam chceš dát, tak taky až na konci, smícháš, stáhneš z ohně a necháš vyhladit na cca 30°C a pak tím potřeš dort (je opravdu lepší dávat polevu na drot, až když je při téhle teplotě - pěkně se rozetře, ale nesteče ti.
Já párkrát koupila takovou tu čoko polevu v pytlíčku. Je to čokoládová poleva Carla je tmavá, mléčná i bílá a také byla ok... jinak jde i rozpustit čoko figurky např. od Velikonoc, Vánoc.... protože my jich dostáváme plno, ale malá je nejí....
Nevím moc polevy nedělám... tohle jsou 2 zaručené možnosti kdy se to povede vždy :-)
In reply to Já párkrát koupila takovou tu by lucisek
Taky jsem se předevčírem chtěla zbavit těch čoko-vajíček a zajíce, přidala jsem již zmiňované máslo a trošku mléka (aby to bylo tekutější) a během pár vteřin mi nad čokoládou plavalo rozpuštěné máslo a pod ním místo čokolády zdrcnuté hrudky čehosi (čokoládu to vůbec nepřipomínalo) :-)
In reply to Taky jsem se předevčírem by SmallK
Aha já rozpouštěla min. víkend a prostě jsem jen dcerku nechala nalámat ty zajíce do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustila a nalila na dort... nic jsem nepřidala a byla super.... krásně hladká dobře se roztírala a krásně ztuhla... a to byly takový ty obyč zajíci a vajíčka....
In reply to Aha já rozpouštěla min. by lucisek
Mě totiž přijde, že když to nechám jen tak rozpustit, tak je to taková tužší hmota a matlá se. To zase když máš tekutou, tak se pěkně rozlije. Když ono udělat pořádnou čoko je taky kumšt:-D
In reply to Mě totiž přijde, že když to by SmallK
No musí se to z té vodní lázně sundat ve správný okamžik....
voda nesmí úplně klokotat jen být hodně teplá pomalu se to rozpouští a pak je okamžik kdy je to akorát a naleju to na dort... pokud to tam necháš déle zase to začne tuhnout...
In reply to Taky jsem se předevčírem by SmallK
čoko vajec, zajíců a mikulášů se zbavuju, tak, že upeču bábovku a do syrového těsta nalámu figurky a dám upéct
In reply to čoko vajec, zajíců a mikulášů by Tesa
To je dobrej nápad:-) Díky
In reply to čoko vajec, zajíců a mikulášů by Tesa
Taky možnost :-) :one:
čokoládový jsem nedělala, ale podle mě se do čokolády na vaření nepřidává mléko ani máslo, ale 100% tuk
In reply to . by ssiissiinnkkaa
Prý mléko a máslo,aby byla řidší,tak já nevím:-))
In reply to Prý mléko a máslo,aby byla by SmallK
já tohle nikdy neslyšela, tak ti fakt nevím, ale na zdobení vánočního cukroví jsme vždy dávali do čokolády na vaření trochu toho 100% tuku ;) možná ti poradí někdo zkušenější nebo se zkus poptat na stránkách, které se týkají přímo výroby dortů, tam to šikovné holky budou určitě vědět. Dělá se třeba i nějaká čokohmota na potahování dortů, to bych taky chtěla někdy vyzkoušet, ale ještě jsem to nezjišťovala, jak na to. Zatím jsem dělala jen potažené marcipánem.
http://www.raduzyrecepty.com/clanky/krok-za-krokem/raduzy-cokoladovy-do… tady máš nějaký postup přímo
In reply to . by ssiissiinnkkaa
Díky moc, zkusím juknou a uvidíme:-) Na marcipán si ještě netroufám, jsem takový nemehlo:-D
In reply to Díky moc, zkusím juknou a by SmallK
marcipán jde dělat v pohodě :) kdyby jsi chtěla, pošlu odkaz na odzkoušený, taky jsem se toho bála, nejsem moc na pečení ani vaření :s: ale s manželem máme za sebou pár dortů vyrobených a líbily se, tak když to zvládneme my, zvládneš i ty :s:
In reply to by anonymous_stub (neověřeno)
tento je odzkoušený a fakt se s ním dobře pracuje ;)
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094
In reply to . by ssiissiinnkkaa
Díky, super odkaz. Tak tohle doufám zvládnu také:-)
Myslím, že chyba bude v té čokoládě-příště přidej kakao a tuk roztírej stěrkou nebo hodně dlouhým nožem a než budeš krájet, tak si nůž nahřej - čokoláda ti nepopraská (stačí, když ho dáš na chvilku do horké vody,vytáhneš, utřeš a hned krájíš ;-) ) :a:
In reply to Myslím, že chyba bude v té by Paulette
A tím tukem myslíš máslo nebo nějaký tuk třeba Heru nebo co se dává? Teprve se učím, proto ty otázky, díky:-)
In reply to A tím tukem myslíš máslo nebo by SmallK
Lira, já nevím byt tebou koupim klasickou cokoladu na polevu v sacku, das jen do teply vody a polejes ci rozetres a mas vystarano:) ja ji pouzivam na babovku...
Nás čokoládovou polevu ještě na škole učili tak, že do čokolády na vaření (nejlíp se mi osvědčuje orion eventuelně figaro) přidám kousek omegy (teoreticky na 100g čokolády 50g omegy, ale dávám trochu míň cca 30g) a to rozpustit ve vodní lázni.
A na dort jí nelít úplně horkou, zvlášť je-li pod tim máslvej krém ;)