Jak na čokoládu !!!!!

22.04.2012

Ahojda holky, mám takový dotázek.Chtěla jsem malému upéct čokoládový dort. Koupila jsem čokoládu na vaření přidala trochu másla a mléka a polila tím ten dort. Sice mi ztuhla ale byla tak strašně nevzhledná a na kraje mi to nedalo. Jak udělat pořádnou čokoládu a hlavně jaký fígl je na polévání čokoládou,aby byla krásně hladká a i po stranách? Je lepší ji dělat z čokolády nebo kakaa? Je tu nějaká maminka, která peče dorty, co mi může poradit prosím? Díky moc:-)

Nás čokoládovou polevu ještě na škole učili tak, že do čokolády na vaření (nejlíp se mi osvědčuje orion eventuelně figaro) přidám kousek omegy (teoreticky na 100g čokolády 50g omegy, ale dávám trochu míň cca 30g) a to rozpustit ve vodní lázni.
A na dort jí nelít úplně horkou, zvlášť je-li pod tim máslvej krém ;)

Já rozpouštím čokoládu na polevy ve smetaně ke šlehání a žádný tuk už nepřidávám.

100% tuk a jestli máš mřížku, stačí z trouby a podložit ji Aby ti čokoláda stéklala. Naběračkou nabereš poliješ na vrhu a stíráš nožem (nejlépe cukrářský, hladkou stranou).

já přidávám do čokolády na vaření kousek 100% tuku (Ina, Kosmos atd. přímo na obalu těchto tuků píšou, že se hodí na polevy). při krájení namáčím nůž do horké vody, utřu a krájím, aby čokoláda nepopraskala. našla jsem tohle: http://recepty.vareni.cz/cokoladova-poleva/ jinak já tuk dávám od oka. nesmí ho tam být moc, lepší míň, než víc :a:

ahoj, dělám čoko mám do z netu a vyhovuje mi to
200g čoko na vaření (kupuju orion), 6 lžic vody, cca 1 lžíce másla - do vodní lázně dáme rozpustit čokoládu s vodou, jakmile je rozpuštěná, přidáme máslo. necháme rozpustit. pak tam paní dává ještě 3 lžíce 30% šlehačky, ale mě se to s ní zdá až moc hutný, tak jí nedávám. ale jestli jí tam chceš dát, tak taky až na konci, smícháš, stáhneš z ohně a necháš vyhladit na cca 30°C a pak tím potřeš dort (je opravdu lepší dávat polevu na drot, až když je při téhle teplotě - pěkně se rozetře, ale nesteče ti.

Já párkrát koupila takovou tu čoko polevu v pytlíčku. Je to čokoládová poleva Carla je tmavá, mléčná i bílá a také byla ok... jinak jde i rozpustit čoko figurky např. od Velikonoc, Vánoc.... protože my jich dostáváme plno, ale malá je nejí....
Nevím moc polevy nedělám... tohle jsou 2 zaručené možnosti kdy se to povede vždy :-)

In reply to by lucisek

Taky jsem se předevčírem chtěla zbavit těch čoko-vajíček a zajíce, přidala jsem již zmiňované máslo a trošku mléka (aby to bylo tekutější) a během pár vteřin mi nad čokoládou plavalo rozpuštěné máslo a pod ním místo čokolády zdrcnuté hrudky čehosi (čokoládu to vůbec nepřipomínalo) :-)

In reply to by SmallK

Aha já rozpouštěla min. víkend a prostě jsem jen dcerku nechala nalámat ty zajíce do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustila a nalila na dort... nic jsem nepřidala a byla super.... krásně hladká dobře se roztírala a krásně ztuhla... a to byly takový ty obyč zajíci a vajíčka....

In reply to by lucisek

Mě totiž přijde, že když to nechám jen tak rozpustit, tak je to taková tužší hmota a matlá se. To zase když máš tekutou, tak se pěkně rozlije. Když ono udělat pořádnou čoko je taky kumšt:-D

In reply to by SmallK

No musí se to z té vodní lázně sundat ve správný okamžik....
voda nesmí úplně klokotat jen být hodně teplá pomalu se to rozpouští a pak je okamžik kdy je to akorát a naleju to na dort... pokud to tam necháš déle zase to začne tuhnout...

čokoládový jsem nedělala, ale podle mě se do čokolády na vaření nepřidává mléko ani máslo, ale 100% tuk

In reply to by SmallK

já tohle nikdy neslyšela, tak ti fakt nevím, ale na zdobení vánočního cukroví jsme vždy dávali do čokolády na vaření trochu toho 100% tuku ;) možná ti poradí někdo zkušenější nebo se zkus poptat na stránkách, které se týkají přímo výroby dortů, tam to šikovné holky budou určitě vědět. Dělá se třeba i nějaká čokohmota na potahování dortů, to bych taky chtěla někdy vyzkoušet, ale ještě jsem to nezjišťovala, jak na to. Zatím jsem dělala jen potažené marcipánem.

http://www.raduzyrecepty.com/clanky/krok-za-krokem/raduzy-cokoladovy-do… tady máš nějaký postup přímo

In reply to by SmallK

marcipán jde dělat v pohodě :) kdyby jsi chtěla, pošlu odkaz na odzkoušený, taky jsem se toho bála, nejsem moc na pečení ani vaření :s: ale s manželem máme za sebou pár dortů vyrobených a líbily se, tak když to zvládneme my, zvládneš i ty :s:

Myslím, že chyba bude v té čokoládě-příště přidej kakao a tuk roztírej stěrkou nebo hodně dlouhým nožem a než budeš krájet, tak si nůž nahřej - čokoláda ti nepopraská (stačí, když ho dáš na chvilku do horké vody,vytáhneš, utřeš a hned krájíš ;-) ) :a:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka